Examenvrees

Sommige leerlingen ervaren het als zo'n belangrijke tijd, dat spanning omslaat in de angst voor het examen. De angst het tentamen niet te halen, de antwoorden niet meer te weten, of de antwoorden niet volledig meer te kunnen opschrijven beheerst dan het leven van de leerling.

Een beetje spanning is goed. Het zet je aan tot een betere prestatie. Je kunt je beter concentreren en je bent alert. Vaak zul je merken dat tijdens het examen alle spanning van je afvalt en dat je redelijk ontspannen de vragen kunt beantwoorden. Ook al weet je niet alle antwoorden exact. De spanning wordt pas negatief, als je gaat piekeren; bijvoorbeeld als je uit angst voor slechte resultaten te lang in je boeken zit, omdat je bang bent dat je nog niet alles weet; als je krampachtig probeert alles uit je hoofd te leren, omdat je niet meer kunt onderscheiden wat belangrijk is en wat niet. Met andere woorden, wat je moet begrijpen en wat je exact moet kunnen opsommen, is niet meer duidelijk. Als je last hebt van faalangst dan gebeurt er van alles in je lichaam. Je hartslag en je ademhaling versnellen, je gaat zweten, je bent gauw afgeleid, je spieren zijn gespannen, je hebt het veel te koud hebben of juist te warm. Ook gaan je gedachten gaan alle kanten op, maar je kunt je niet concentreren op de stof. Kenmerkend is, dat je dit vooral hebt bij bepaalde vakken. Niet alle vakken vind je moeilijk. Als je een talenwonder bent gaat het leren bijna als vanzelf. Als je wiskunde interessant vindt, is het leren leuk. Soms kan ook de druk, die je ouders of een specifieke leraar op je uitoefenen een averechtse werking hebben. Ze hebben je (onbewust) het gevoel gegeven, dat je het toch niet kan. Of ze zijn zo verzekerd van je succes, terwijl jij twijfelt en je wilt ze niet teleurstellen. 

Twee reacties kunnen voorkomen. Je kunt het werk, dat je moet doen gaan uitstellen, je kan het toch niet en je weet niet waar je moet beginnen. Je kunt als een bezetene in de boeken duiken en er te vroeg aan beginnen en te lang doorgaan. Psychologen noemen dit het vecht-of-vluchtgedrag. De één vlucht voor alles en meldt zich ziek, de ander werkt te hard. Beiden zijn in dit geval niet goed. Je het gevoel hebt angstig te worden. Bijvoorbeeld omdat je wel eens een black-out hebt gehad en dat niet nog een keer wilt.

Meer info

Jezelf beter leren kennen!

De 'examenvrees'-  of faalangsttraining richt zich vooral op het omgaan met de spanning die in je lichaam voorkomt. Om hier goed mee om te kunnen gaan is het belangrijk, dat je leert hoe je eigen lichaam werkt en waarom het nou juist bij jou gebeurt. In 10 tot 15 bijeenkomsten wordt het stap voor stap duidelijker. Je leert jezelf beter kennen. 

Meer info

#AMSFraneker #mooibeginvandeweek­č嬭čĹî https://t.co/c4YcRc3tN9|

Zoek jij nog een mooie en inspirerende flexwerkplek in #franeker? Neem dan gerust contact op! https://t.co/6vhxrBpMkx|

Hiephoi huiswerkbegeleiding Franeker heeft een nieuwe locatie vanaf 3 april. Noord 44,8801 KR Franeker https://t.co/e46QjwURZI|

https://t.co/DkEkn8jUnV|

Soms is overhoren best nuttig! Samen weet je meer dan alleen!#samenwerken https://t.co/Jk9v46sXsW|

Bureau Drost Begeleiding op maat

Noord 44
8801 KR Franeker

KvK: 67687040
ING bank: NL43INGB0004849149